fbpx

Meille Sysmään tullessasi tulet vanhan mahtipitäjän kirkonkylään. Meillä on tarjolla ruhtinaallisesti kauniita ja arvokkaita kulttuuriympäristöjä sekä metsien ja järvien muodostamaa luonnonympäristöä. Kirkonkylämme on ollut asutettuna jo esihistoriallisella ajalla; siitä on jäljellä erikoisina muistoina lukuisia ns. kuppikiviä etenkin keskiaikaisen kirkkomme läheisyydessä ja sen ohi Päijänteen Suopellon satamaan menevän tien varressa.

Sysmä Camping sijaitsee kirkonkylän keskustan toisessa päässä kuin kirkko. Campingin naapurissa, kirkonkylän sataman vieressä on ollut aiemmin Sorsaniemen majatalo. Alueellamme, Päijänteen Majutveden suojaisassa sopukassa on siis pitkäaikaiset majoittamisen perinteet.

Campingin päärakennuksen teetti Sysmän kunnaneläinlääkäri Herman Buss herrasväen huvila-arkkitehtuurin mukaiseksi 1800-luvun lopulla. Pian se sai myös koristeellisen julkisivulaudoituksen. Rakennuksen torniosassa on näköalatasanne, jossa on aikoinaan sijainnut lipputankokin. Leirintäalueemme modernit, roosansävyiset ja pulpettikattoiset huoltorakennukset on suunnitellut arkkitehti Anne Ranta-Eskola vuonna 2010. Näissä komeissa historiallisissa kehyksissä haluamme tarjota sinulle huoletonta ja ikimuistoista majoittumista

1930-luvulla päärakennuksemme Airola-nimi vaihtui Kokkolaksi taloon muuttaneen ja kunnan eläinlääkäriksi tulleen kirjailija Yrjö Kokon ja hänen perheensä mukaan. Yrjö Kokkoa pidetään Suomen kansallislinnun, laulujoutsenen, pelastajana kirjansa Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu (1950) nostattaman tietoisuuden avulla. Kirjaa varten Kokko muutti Lappiin ja sai siellä kuvattua sukupuuton partaalla olleen linnun pesinnän. Kokko oli eläinrakas; täällä Kokkolassa tallusteli, lenteli ja luikerteli monia pelastettuja luonnoneläimiä, joita Kokko ja hänen lapsensa hoitivat – myös meille Camping Sysmään voit tulla pienten lemmikkiesi kanssa.

Sysmän teiden varsilla, pelloilla ja kosteikoilla, näkee keväisin ja syksyisin paljon Yrjö Kokon rakastamia laulujoutsenia ja kurkia sekä monia muita lintulajeja. Erityisen hyvä lintupaikka on Vääksystä meille kulkeva maisematie, Pulkkilanharjun reitti. Monenlaiset maaseudun luonto- ja kulttuurikohteet ovat meillä hyvin tavoitettavissa, tervetuloa!

Sirpa Rautiainen/Suur-Sysmän historian tuotteistaminen- hanke

https://mikroliitti.fi/Arkisto/Sysma/Sysma%20Sikala%20koekaivaus%202013.pdf
Ylläolevan linkin takaa löydät meitä vastapäätä olevan nurmialueen (urheilukentän ja tien välinen alue) koekaivausraportin. Sijaitsemme siis mielenkiintoisen rautakautisen asuinpaikan vieressä!